Söta bröder

Härom dagen fick husse mail från en av Bosses bröders matte och husse. Det var brorsan Qvanne som ville skicka en lite hälsning till sin bror. Jättekul!
Man kan se en viss likhet. Eller hur? Bedöm själv...


image14

Qvanneimage15

Bosse

                                                                                                                   

Lördag och älgjakt

Lördagen blev en heldag i skogen. Husse, matte och Bosse drog iväg till jaktmarken utanför Åseda strax före kl 08. Vädret såg lovande ut och alla förutsättningar fanns för att det skulle bli en härlig dag!
Jaktlaget samlades runt en värmande eld, drack lite kaffe och bestämde vilka som skulle sitta som skyttar och vilka som skulle gå i drevet. Vi var 8 stycken totalt så det blev 4 drevkarlar + Bosse och en tax, och 4 skyttar. Runt kl 09 var det dags att ge sig av. Skyttarna begav sig till sina pass och drevkarlarna inställde sig på respektive "startpunkt". Både husse och matte gick i drevet, husse tillsammans med Bosse.
Tyvärr resulterade inte drevet i några skjutna djur. Varken Bosse eller taxen fick något riktigt slag och drevet lyckades som mest driva upp ett par rådjur och en räv. Det fanns dock stränga order om att inte skjuta något annat än älg.

Efter drevet blev det fika och prat runt elden igen. Bosse, som nog var lite trött efter den långa skogspromenaden, tyckte det var skönt att ta det lite lugnt på en varm gosig filt med husses jacka som täcke.


image5


Efter fikat var det dags för ytterligare ett drev. Bosse hade gjort sitt för dagen så han fick ligga i bilen. Det var husses tur att sitta på pass, men matte gick även detta drev. I drevet hade en av drevkarlarna med sig en wachtel. Drevet flöt på bra, vi hade god kommunikation via radio och höll en bra linje. Efter uppskattningsvis ca 30 min hörde vi ett skott. Husse Jonas meddelar via radion att han skjutit en kalv som ligger efter första skottet! Han har även skottläge på kon, men jaktlaget har satt upp vissa restriktioner och de innebär bl a att endast en pintjur och kalvar får skjutas detta år. Drevet får klartecken att fortsätta och sekunderna efter meddelar en av drevkarlarna att en stor tjur har brakat iväg genom skogen. Några minuter efter hörs ytterligare ett skott. Återigen är det husse Jonas som meddelar via radion att en pintjur är påskjuten och ligger ner. Eftersom jaktlaget bara hade lov att skjuta ett vuxet djur denna älgjakt avbryts drevet och alla beger sig till husses pass. Väl där berättar husse att han hade kunnat skjutit en 10-12 taggare istället för pintjuren OM han bara hade fått... En annan restriktion som jaktlaget har är just att man ska spara de stora tjurarna.
Husse gick direkt till bilen och hämtade Bosse. Bosse tyckte nog till en början att älgarna var lite otäcka, men snart var han framme och slickade, nosade och naffsade i raggen. Man kunde riktigt se hur det lös lycka om honom. Att få bränna runt fritt i skogen och nosa på döda älgar hör inte till vardagssysslorna direkt!


image6

Bosse bekantar sig med kalven.


image7

Skytten, Bosse och kalven.


image8

Tjuren var en aning större än kalven... Men inte skrämde det Bosse!


Massor med bus! =)

I lördags var vi på kalas hos mattes bror Fredrik och hans sambo Carro. Fredrik fyllde nämligen år förra söndagen. Bosse fick försåss följa med och han passade på att leka lite med deras vovve Heizel. Det är inte alltid som hon är på bushumör, men den här gången ville hon leka!

I söndags var vi hos husses pappa på hans land. Vi hjälpte honom att ta upp hans båt och göra den klar för vintern. Bosse som inte är någon badkruka, passade på att ta en liten simtur. Sedan var det lek för hela slanten tillsammans med husses två barn, Elin och Tilda. Elin knäppte lite bilder med mobilen...

Såhär kul hade Bosse när han busade runt på tomten!


image2
image1image3Bosse kan också sitta fint...

image4
Torsdag

Tre dagar med älgjakt utan någon skjuten älg. Trist!... Men det är väl så det är med jakt, turen är inte alltid med!
Bosse har i alla fall varit duktig! Han har fått gå några drev och skött det jättebra utifrån hans förmåga. Han är ju inte så gammal än, men redan duktig ändå! Det har varit bra träning för hans del.

I eftermiddag ska Bosse till dagmatte. Det kommer nog bli kul!

Ikväll blir det ingen kurs i allmän lydnad. Kursledare Jeanette är själv iväg på någon kurs.


Dags för älgjakt

Då är årets älgjakt igång. Husse och Bosse ska vara ute i skogen tre dagar och förhoppningsvis blir det i alla fall någon älg skjuten. Hur det har gått idag (den första dagen) är i skrivande stund okänt för matte...
Mer info kommer inom kort.

Igår var Bosse och matte på, ja, man skulle kunna kalla det för en introduktion till spårkurs. 
Just denna spårkurs handlar om människospår, men eftersom Bosse ska användas vid eftersök av skadade djur fick han gå ett viltspår istället.  
Att lägga spår åt sin hund är ett bra och enkelt sätt att aktivera hundens hjärna. Det krävs nämligen endel tankeverksamhet om man ska kunna följa ett spår och hitta fram till belöningen. Att trötta ut en hund genom fysisk aktivitet kan vara svårt, men lägger man till lite hjärnverksamhet får hunden jobba på ett mer uttröttande sätt. Det kan vara skönt för husse o matte med en trött hund ibland =)..., men framförallt är det nyttigt för hunden att få aktivera hjärnan!
Denna kurs ska väl även visa på att ALLA hundar, oavsett ras, kan och vill spåra. Sedan har de mer eller mindre intresse för det, men detta beror inte i första hand på vilken ras det är utan är mer individuellt. Man måste även komma ihåg att alla är vi nybörjare i början, även hundar!

Rådjur!

I förrgår (onsdags) drev Bosse sina första rådjur! Det var på kvällen när husse och matte var ute på en promenad med Bosse som vi fick syn på rådjuren. Även Bosse kände vittring av dem och nosade snart upp spåret. När han dessutom fick syn på dem bar det av efter dem med ett klingade jaktskall sågott som hela tiden.
Uppskattningsvis drev han dem i ca 5 min, mycket bra med tanke på Bosses ringa ålder (drygt 4 månader).
Matte blev jättenervös när man på Bosses skall kunde höra att han försvann längre och längre bort. Tankar gick; "Nu försvinner han och kommer aldrig mer hem, han är ju fortfarande så liten!..."
Men allt gick bra och vi återfann varandra.
Som belöning för att Bosse hade varit så duktig (med att driva rådjuren) fick han mycket beröm och många godisbitar.

Igår (torsdag) var det dags för kurs i allmän lydnad igen. Alla hundar (utom lilla gårdshunden Lucky) verkade vara på bushumör. Ett par övningar blev lite röriga med 3-4 hundar som kutade runt och lekte med varandra och ville inte låta sig infångas (Bosse var en av dem...) Men i det stora hela var det en bra kväll och matte är mycket nöjd med Bosses insats. Vi hade roliga övningar som t ex  stafett: Slalom mellan  koner, hoppa över ett hinder, runda en kon, tillbaka över hindret och i mål.
Bosse har aldrig hoppat hinder förut men det gick rätt så bra och matte tror att han tyckte det var kul.

Veckan som gått

I onsdags och torsdags var Bosse hos sin dagmatte. Det var nog lika kul som vanligt. En hel del lek och bus blev det!

På torsdagskvällen var vi på allmän lydnad-kurs igen. Det gick väldigt bra även denna gång. Matte fick erfara att med en bit köttbulle i handen är Bosse som klistrad vid sidan. Leversnittarna funkar inte fullt så bra...
Kvällens tema kan man väl säga var inkallning och "stanna kvar". Inga problem för Bosse som redan kan det, och trots att det var andra hundar runt omkring fungerade det utan problem.
 
I söndags var Bosse ute i skogen med mormor, morfar, Elin och Tilda. Som vanligt när Bosse är ute i skogen är han inte stilla många sekunder. Då är det full fart som gäller! Detta märktes på kvällen då Bosse var aningen sliten...  

RSS 2.0