Apport och viltspårsträning

Igår kväll drog vi ut till jaktmarken utanför Åseda för att träna apportering och viltspår med Bosse. Han var jätteduktig och matte och husse var mycket nöjda med kvällen när det var dags att åka hemmåt.
Vi började med släpspår med fågel. Matte släpade en pippi ca 30 meter in i skogen och sedan skickade husse iväg Bosse för att hämta fågeln. Utan problem spårade Bosse upp fågeln men blev lite konfunderad över att matte satt och smög några meter ifrån. Efter ett apportkomando fån matte plockade Bosse upp pippin och vände tillbaka till husse. Bosse verkade tycka att pippin var lite bångstyrig till att börja med. Långa vingar som hängde och släpade, som man trampade på! Efter ett par omtag fick han ett bra grepp och kunde leverera fågeln till husse.
Vi upprepade samma moment flertalet gånger, men ökade på längden på spåret. Bosse visste precis vad han skulle göra, men visade ändå tecken på osäkerhet när matte satt och tröck några meter ifrån pippin. Varför satt matte där, mitt ute i skogen o glodde utan att säga ett ord?? Vi bestämde oss för att jag (matte) skulle släpa in pippin ca hundra meter och sedan gå tillbaka innan husse skickade Bosse. Och vips så var hans osäkerhet borta! Bosse spårade lätt upp fågel och återvände till oss utan några problem!
Det var sedan dags att gå ett viltspår. Det var länge sedan vi gjorde det med Bosse och sist gick det inte så bra eftersom Bosse hade mycket svårt att koncentrera sig på det han skulle göra. Det fanns så mycket annat runt omkring som var spännande. Därför blev vi mycket glada över att Bosse nu uppträdde på ett mer moget sätt, han spårade lugnt och verkade säker när han arbetade. Han koncentrerade sig på spåret och inte på allt annat runt omkring. Utan problem spårade han upp rådjursklöven!


Bosse med rådjursklöv.
Bosse med rådjursklöv.I onsdags var Bosse och matte på Växjö djursjukhus. Det var dags för blodprovstagning för att se om rabiesvaccineringen har lyckats. Dessutom skulle Bosse ha den årliga vaccinationen. Han var duktig. Vi får vänta ca. 10 dagar på blodprovsresultatet.

RSS 2.0