Äntligen älg!

I lördags var det äntligen Uvabergets tur att få skjuta älg. Men det ska visst till en dansk för att lyckas! =)

Det var sedan tidigare bestämt att finalen av älgjakten säsongen 08/09 skulle gå av stapeln denna helg, 17-18 januari. En av jaktlagets danska medlemmar hade med sig två gästjägare och dessutom var det god anslutning även av jaktlagets andra medlemmar. Tyvärr deltog inte vi under lördagen då älgen, en fin 6-taggare, sköts eftersom husse var i Norrköping och träffade sina barn och matte svettades med en tenta på Växjö Universitet.
Bosse och matte gav sig dock iväg på söndagsmorgonen för att delta i drevet. Jaktlaget hade ju i och med lördagens jaktlycka fyllt kvoten för "vuxna" älgar men kalv och rådjur är ju inte så illa heller! Tyvärr blev det ingen vidare jaktlycka under söndagen, med undantag för att man hade kunna skjuta en stor tjur även denna dag om den varit lovlig. Det var på dagen sista drev som Bosse fick upp ett spår och drog iväg. Snart kunde jag höra hans skall eka genom skogen, men det var inte hans vanliga skall. Det här var mycket mörkare och gick i par om två, om man kan uttrycka det så! Voffvoff, voffvoff... Dessutom lät det som att Bosse stod still och skälde, d v s skallet röde sig inte som det brukar göra. Min första tanke var att nu har han träffat på vildsvin för första gången (de börjar nämligen inta marken). Men efter 1-2 min ropade en av danskarna ut på radion att Bosse ställde en stor älgtjur. De försvann sedan in i en tätning och strax därefter upphörde Bosses skall och han återvände snart till mig. I samband med att Bosse tampades med tjuren så en av de andra danskarna en älgko en liten bit längre bort. Någon kalv syntes dock inte till och rådjuren verkade inte vara hemma denna dag!

Annandag och jakt

I fredags var det dags för jakt på markerna kring Husby Säteri utanför Söderköping. Det var Tony och Ozzo som bjöd med oss. Det var mest för Bosses skull vi jagade, eftersom husse inte hade sin bössa med sig.

När vi samlades vid 09 på morgonen var det kallt, med det skulle bli en fin dag. Vackert väder och fina marker.
Jag, Jonas (husse), Bosse och Herman gav oss ut i skogen för att driva av en del av marken. Det dröjde inte länge förrän Bosse hade sitt första upptag. Ca. 10 min senare var han tillbaka hos oss och vi fortsatte gå. Bosse fortsatte sitt sökande och snart tog han upp jakten igen. Efter ca 15 minuters drev hade Bosse precis tystnat när vi hörde en knall eka genom skogen. Och efter någon minut gick det ut på jaktradion att en av skyttarna, Micke, hade skjutit ett rådjur! Bosse som precis innan hade avslutat jakten på rådjuret, var aldrig framme vid det skjutna djuret utan återvände till oss. Efter några minuter var han tillbaka till oss och vi fortsatte då våran färd genom skogen.
Nu var det lugnt ett tag, Bosse jobbade på bra i skogen men djuren verkade vara någon annanstans. Men så helt plötsligt var det dags igen. Bosses skall ekade i skogen och försvann längre och längre bort. Micke, som sköt det första rådjuret, kunde senare berätta att Bosse drev rådjur igen! Get och kid denna gång. Micke gjorde allt han kunde för att få stopp på ekipaget så att han kunde skjuta, men då han bara fick skottläge på geten fick han låta dem passera. Kul i alla fall tycker vi! 

Det blev dags för fika och lite värmande dryck, något som var välbehövligt för skyttarna som hade haft det riktigt kyligt på sina pass. Vi avslutade dagen med ytterligare ett drev. Bosse hade ett par upptag men annars var det lugnt.


RSS 2.0