Jakt i smålandsskogarna

Husse, Bosse och Freddy hade två blåsiga dagar i Småland. För första gången jagade Bosse och Freddy tillsammans i samma såt. Husse tyckte det funkade bra! Freddy tenderade ibland till att följa efter storebror. Vid ett tillfälle, då Bosse tog upp rådjur, satte Freddy efter och gick efter kidet. Kidet gick förbi en passkytt på ca 10 meter, men eftersom det under lördagen endast var tillåtet att skjuta älg och vildsvin, fick rådjuret passera.

Bosse fick gå en extra såt utan Freddy, en vildsvinssåt. Dock inga vildsvin hemma där! Inga djur sköts under lördagen. Dock ett antal observationer i form av ett par grisar, en älg (minns inte om det var kviga /ko eller tjur men hur som helst var det fel kön! Det var det könet som inte fick skjutas... =) ) och så var det Freddys rådjur.

På söndagen var det rådjursjakt istället. Även denna dag fick Bosse och Freddy jaga i en såt tillsammans. Freddy drev återigen rå inom skotthåll för en passkytt! Och den här gången pangades det på! Men blev bom... Synd! Hade vart trevligt med ett fällt djur för Freddy, men det kommer i sinom tid!

Även på söndagen fick Bosse gå en extra såt utan Freddy. Tyvärr resulterade inte heller denna dag i någon mat till människan, trots att ett antal tappra jägare och hundar kämpade febrilt i den stormiga Smålandsskogen. Men som vi brukar säg: Den som väntar på något gott!...

Freddy jobbar mycket bra i skogen och använder sin skarpa nos på bästa sätt! Dock kan vi konstatera att Freddy endast skallar då han har visuell kontakt med djuret, vilket innebär att han oftast inte skallar då han driver (eftersom det sällan blir visuell kontakt i skogen...). Därav står det nu klart att det får bli en liten pingla till lilleman istället!

Lördag 18 november

Idag har grabbarna varit o jagat i Troserum. Var väl en fin dag i skogen, men jakten gick inget vidare. Det verkar helt enkelt som att djuren inte var hemma på marken idag.

Nästa helg drar husse, Bosse och Freddy till Växjö för att jaga. Vi får hoppas på bättre jaktlycka då!
Vi satt o tittade på bilder från en åtelkamera, och plötsligt fick vi fram den här!...

 

 

... Och den här! Även älgar äter vid grisåtlarna... =)


Då kör vi igen!


(Bilden tagen i sommras)


Efter en lång tid med skador som har avlöst varandra är nu både Bosse o Freddy redo för fart och fläkt igen!

I lördags var grabbarna på Troserum och jagade. Freddy fick för säkerhets skull vila sin tass en sista helg, men kommer få lufta sina lurviga i skogen nästa helg! Bosse skötte sig exemplariskt! Han och husse hittade på 4 älgar (ko, två kalvar och en tjur) som stod ute på ett hygge. Husse såg älgarna lite före Bosse, och försökte få ett skottläge på någon av kalvarna men på grund av dimma lyckades han inte. Sedan fick Bosse näsa på dem, ställde hela högen tills dess att någon av älgarna tröttnade på Bosse och gjorde ett utfall mot Bosse. Bosse gav ifrån sig sitt speciella falsett-skall, som han gör när det blir läskigt =) Sedan gick älgarna iväg och Bosse följde efter med gångskall. Hela högen försvann in på grannmarken och Bosse släppte dem ganska snart. 

Efter detta hittade Bosse ännu mera älg! Denna gången en ensam tjur som han lugnt och fint drev förbi en passskytt på ca 20 meters avstånd. Tyvärr är det numera endast kalvar som är lovliga, och därför fick passskytten inte utnyttja den fina skottmöjligheten.

Bosse drev även något rådjur. Efter denna dag var Bosse lugn och fin i soffan, kröp upp och gossade in sig hos Fredrik (mattes storebror). 


RSS 2.0