Skadorna avlöser varandra...

I fredags var det dags att ta bort stygnen på Bosses tass. Såret hade läkt fint och till helgen som kommer ska Bosse få göra comeback i skogen! Det kommer nog vara med en skräckblandad förtjusning som vi släpper bulldosern Bosse lös i skogen igen...

Och när Bosse börjar bli frisk så passar Freddy på att skada sig lite... Under jakten i söndags skar han sig mellan två tår, i simhuden. Valla djursjukhus i Linköping var enda djursjukhuset i länet som hade jour, och de hade inte tid att titta på Freddy. Eftersom det inte blödde något föreslog de att vi skulle tvätta av och plåstra om och sedan kolla upp det dagen efter. Så i måndags åkte vi till smådjurskliniken i Norrköping. Freddy fick några stygn i tassen. Dock sa veterinären att det var på gränsen till om det skulle sys eller inte. Hur som helst så blev det några stygn, och oavsett stygn eller inte så hade ju skadan ändå funnits där och ska läka.

Så nu är det Freddy som får vila från jakten några veckor. Stygnen är sådana som försvinner av sig själva.

Sedan ser vi fram emot en höst och vinter med mycket jakt, att Freddy börjar skälla när han driver djur OCH sist men inte minst INGA FLERA SKADOR TACK!Freddy redo för jakt.Bosse stöttar nysydd Freddy. Bosse vet ju så att säga hur det känns...Husse har gjort en sko åt Freddy så att hans tassbandage inte blir
blött och skitigt när vi ska gå ut.

Dags för lite rapportering från älgjakten...

Detta inlägg skulle ha skrivits för flera veckor sedan, men skribenten har haft mycket att göra!..

Måndagen (första dagen på älgjakten) vet vi ju redan hur den slutade...
Tisdagen och onsdagen fick alltså husse och Freddy dra iväg till skogen själva. Och detta till Bosses stora sorg som istället fick ligga hemma och vara sjukskriven. Det var absolut INTE populärt att inte få följa med när husse o Freddy åkte hemifrån på morgnarna.

Tisdagen blev låååång, eftersom husse lyckades skjuta en 8-taggare precis på sluttampen av dagen. Förutom älgen sköts också ett rådjur som stöttes upp av Freddy. Freddy blev dock rädd när skottet brann av och sprang tillbaks till husse =) Efter att ha samlat lite mod, gick han på rådjursspåret och spårade upp det där det låg.

Dessutom sköts en dov (hjort eller hind minns jag inte!) och en räv.

På onsdagen var det trötta jägare som träffades i skogen. Det blev en ganska kort dag och inget mer skjutet.

För husse gick jakten alltså ganska bra. 8-taggaren innebar att husse sköt sin största älg hittills. Och hur gick då jakten för Freddy? Han stötte fram rådjuret, men hann aldrig driva det innan det sköts. Och annars gick det väl sådär. Tyvärr skäller han fortfarande inte och vi märker att han behöver mer träning för att bli modigare och mer självsäker i skogen. Och det lär säkerligen komma med erfarenheten, han är ju trots allt inte så gammal än och har precis påbörjat sin första säsong som jakthund.

Here we go again...

Första dagen på älgjakten är slut. Och vi kan knappt tro att det är sant, men Bosse har återigen skadat sig...

Idag, första dagen på älgjakten, hann husse bara släppa Bosse så hittade han på en riktigt fin kapital dovhjort. Bosse drog efter och när han kom tillbaka igen kände väl husse på sig att något var galet. Det syntes inget på Bosse då, han haltade inte eller så, men husse upptäckte ganska snart att Bosse blödde från höger framben. Bosse hade skurit upp sporren som sitter på baksidan av frambenet. Det var inget annat att göra än att avbryta och åka till veterinären.

Bosse börjar kunna rutinerna nu. För ett år sedan fick han sys efter att han skurit sig i sporren på vänster framben. För ca 1½ månad sedan fick han besöka djursjukhuset för att ta bort klokapseln på sporren på vänster framben, efter att han hade skada den under ett eftersök. Idag var det dags igen. Stackars Bosse. Kan man ha mer otur än så???

Bosse berättar hur det går till...:
Först slår man sig. Sedan får man åka till farbror doktorn. Farbrorn eller tanten i de vita kläderna ger en medicin så man blir alldeles väck. När man vaknar upp igen mår man skit och har fått en fånig tratt runt halsen. Tratten är varm och i vägen. Sen måste man vara stilla flera dagar och man får inte jaga på jättelänge. *SUCK*

Eftersom Bosse skadade sig hann inte Freddy jaga något idag. Positivt för hans del är att han får jaga desto mer nu när Bosse är skadad och får stanna hemma. Det ska bli spännande att följa Freddys framfart i skogen de kommande dagarna!
Boda vildsvinshägn

Igår var det dags för Bosse och Freddy att pröva sina vingar i vildsvinshägnen i Boda utanför Östra Ryd.

Freddy var först ut. Freddy hittade snart på de två vildsvinen som bodde ihägnet, skallade på dem några gånger och sedan sprang han därifrån med blicken över ryggen. Sedan verkade vildsvinen vara som bortblåsta. Husse, matte och Freddy trampade alla runt i det 1 hektar stora hägnet och letade efter de två "små" grisarna. Efter mycket sökande lyckades Freddy hitta på dem igen. Med husse som pushade och manade på, växte Freddy i sin uppgift. Han verkade dock något konfunderad över att inte grisarna alltid lade benen på ryggen och sprang, utan ibland valde att stå stilla eller lunka framåt.

Eftersom Freddy är så ung och oerfaren handlade denna träning mest om att se hur han skulle hantera ett möte med vildsvin. Han jobbade emellanåt ganska nära vildsvinen och har kanske ännu inte riktigt den respekt för ett vildsvin som han borde ha för sitt eget bästa... Men det var kul att se hans utveckling. Sammanfattningsvis kan vi väl säga att Freddy är ung, oerfaren och har inte riktigt samma respekt för vildsvin som storebror Bosse...

Bosse började i samma hägn som Freddy. Bosse hittade även han snart på grisarna och han jobbade riktigt bra med dem från första stund. Bosse höll ett bra avstånd och helt klart tyckte Bosse att grisarna var lite småläskiga. Då någon av grisarna gick till attack gick Bosse upp i falsett! Även Bosse blev lite konfunderad över när grisarna stod stilla, vilket de till största delen gjorde. Bosse hängde dock i bra och jobbade längre och längre med grisarna för varje upptag.

Bosse fick sedan en svårare utmaning. Han fick prova ett hägn som var ca 3,5 hektar stort. Även i detta hägn var det två vildsvin. Storleken på hägnet var inga problem för Bosse. Han hittade snart på grisarna. Grisarna i detta hägna var dock mer benägna att flytta på sig varför det blev endel dervskall, och inte bara ståndskall. Bosse jobbade på bra även i detta hägn.

Trötta och leriga upp över öronen var det sedan dags att tacka för oss. Troligtvis åker vi till Boda för att träna även nästa år.


På måndag drar älgjakten igång. Så nu är det vila som gäller för grabbarna fram till på måndag.

Jaktsäsongen 2011/2012 är igång på allvar!

Då är äntligen årets jaktsäsong igång på allvar! Husse Jonas, Bosse o Freddy har jagat hela helgen.

I lördags jagades det på jaktmarken i Troserum. För lille Freddy var detta hans livs första riktiga jakt. Freddy var till en början lite "hussekär" och sökte inte ut riktigt som husse ville. Det blev dock bättre och bättre. Freddy hade dock väldigt svåra förhållanden med ca 22 graders värme, torrt och näst intill vindstilla. 

Att Freddy har en bra nos är inget vi tvekar på. Det vet vi. Det största problemet med Freddy just nu är att han inte driver djuren med skall, som han borde göra. Vi håller tummar och tår för att han snart kommer igång med det. Annars återstår nödlösningen, nämligen att utrusta grabben med pingla!

Bosse, som inte ska få jaga på denna mark under älgjakten på grund av att han även jagar andra djur och alltså inte är en "älghund", lyckades driva ut inte mindre än 7 älgar från sin såt! Älghund eller inte... Men fart på skogens konung får han i alla fall! Bosse hittade även ett rådjur inne i samma såt.

Lördagens resultat blev ett skjutet rådjur. Detta djur sköts för drevern Boss.

I söndags var det dags att jaga på husses nya mark i Grygöl. Det kommer bli denna mark som husse, Bosse och Freddy ska jaga på de första dagarna av älgjakten.

Freddy skötte sig bra, han skallade inte men till skillnad från lördagens jakt sökte han ut väldigt bra. Annars var det näst intill djurfritt i både Freddys och Bosses såtar denna dag.

Idag måndag har Bosse och Freddy en välförkänt vilodag. Imorgon bär det av till Boda vildsvinshägn i Östra Ryd. Där ska både Bosse och Freddy få möta stora otäcka vildsvin. Ska bli spännande att se hur de tacklar denna situation. Rapportering från detta äventyr på onsdag!


Kolla in denna länk. Bosse o Freddy bjuder på lite bus och Bosse avslutar klippet med att skälla ut någon grannhund som skäller...

http://www.youtube.com/watch?v=L2WWPZqKVz8

RSS 2.0