Älgjakt

Älgjaktspremiär och tre dagar fulla med jakt!
 
Måndagen gick och vi hade en hel del älgobservationer, men långt ifrån alla djur var lovliga. Vi tog nya tag på tisdagen. Även då hade vi en hel del observationer, men lyckades inte komma till skott trots älgar på nära håll och hund med ståndskall.
 
Två av tre dagar hade gått. Det hade tydligen inte hänt någon gång tidigare i jaktlagets historia att 0 djur hade fällts efter två dagars jakt! Lätt att misströsta, men skam den som ger sig!
 
Onsdag och tredje dagen. Dagens stora fråga var såklart OM vi skulle lyckas fälla någon älg idag!?!
 
Vi drog igång jakten vid 08 på onsdagsmorgonen, precis som vi hade gjort de två andra dagarna. Vi skulle börja jaga av en mindre såt, där vi hade observerat 2 x ko och kalv under tisdagen. Ingen av dessa djur var lovliga, men vi ville alla tro att det skulle finnas någon annan älg i såten.
 
Jag (matte) och Bosse gick på från ena hållet och en annan hundförare gick på från andra hållet. Bosse och jag jobbade oss igenom såten. Bosse var iväg på ett par drev, troligen rådjur. Vi började närma oss slutet när en passkytt meddelade på radion att han hade observerat en kviga. Jag fick klart för mig att kvigan var på väg åt mitt håll och strax efter såg jag henne komma i sakta mak nedför en höjd. Jag gjorde mig redo men det var för mycket träd vägen. Jag såg på GPS:en att Bosse inom kort skulle få närkontakt. Strax efter hörde jag Bosse börja skalla och han följde kvigan endast en kort bit innan han avbröt. Kort därefter hördes ett skott och kvigan var fälld!
 
Medan skytten tillsammans med två andra jaktlagsmedlemmar tog hand om kvigan drog vi andran igång i en ny såt. Vi hade bara hunnit släppa hundarna så small det igen! Nästa vuxna djur var fällt, ca. 65 min efter det första, och vi hade skjutit den kvot av vuxna djur som vi var tilldelade. Att det först kan gå så trögt och sedan så lätt!
 
Bosse och Freddy presterade mer än godkänt under de tre dagarna. Freddy är som en blomknopp som nu har blommar ut! Har ett jättebra sök och håller nu dreven till några minuter. Han har utvecklats enormt till detta jaktår vilket är väldigt kul att se. Bosse jobbade, som vanligt, bra i skogen.
 
Bosse hade för övrigt närkontakt med vildsvin på tisdagen. Läskigt tyckte Bosse! Tyvärr är det för lite vildsvin på marken varför hundarna inte får någon vana av vildsvin. Dock ser vi tecken på att grisarna uppehåller sig mer och mer på marken och vi planerar därför att släppa både Bosse och Freddy i vildsvinshägn snart igen så att de får öva. 
 
 
 

Äntligen jakt!

Då är jaktsäsongen 2013/2014 igång. Och Bosse och Freddy är mer än nöjda med det!
 
Igår var det äntligen dags för Bosse och Freddy att få sträcka ut sina lurviga i skogen. Freddy skötte sig utmärkt med bra jobb i skogen. Även Bosse jobbade bra, men hade en mindre rolig premiärjakt med lååång väntan (hela dagen fram till strax efer 15) innan det blev hans tur och sedan lite djur i såten.
 
Om en vecka drar älgjakten igång. Det ser vi fram emot!

RSS 2.0