Lördag och älgjakt

Lördagen blev en heldag i skogen. Husse, matte och Bosse drog iväg till jaktmarken utanför Åseda strax före kl 08. Vädret såg lovande ut och alla förutsättningar fanns för att det skulle bli en härlig dag!
Jaktlaget samlades runt en värmande eld, drack lite kaffe och bestämde vilka som skulle sitta som skyttar och vilka som skulle gå i drevet. Vi var 8 stycken totalt så det blev 4 drevkarlar + Bosse och en tax, och 4 skyttar. Runt kl 09 var det dags att ge sig av. Skyttarna begav sig till sina pass och drevkarlarna inställde sig på respektive "startpunkt". Både husse och matte gick i drevet, husse tillsammans med Bosse.
Tyvärr resulterade inte drevet i några skjutna djur. Varken Bosse eller taxen fick något riktigt slag och drevet lyckades som mest driva upp ett par rådjur och en räv. Det fanns dock stränga order om att inte skjuta något annat än älg.

Efter drevet blev det fika och prat runt elden igen. Bosse, som nog var lite trött efter den långa skogspromenaden, tyckte det var skönt att ta det lite lugnt på en varm gosig filt med husses jacka som täcke.


image5


Efter fikat var det dags för ytterligare ett drev. Bosse hade gjort sitt för dagen så han fick ligga i bilen. Det var husses tur att sitta på pass, men matte gick även detta drev. I drevet hade en av drevkarlarna med sig en wachtel. Drevet flöt på bra, vi hade god kommunikation via radio och höll en bra linje. Efter uppskattningsvis ca 30 min hörde vi ett skott. Husse Jonas meddelar via radion att han skjutit en kalv som ligger efter första skottet! Han har även skottläge på kon, men jaktlaget har satt upp vissa restriktioner och de innebär bl a att endast en pintjur och kalvar får skjutas detta år. Drevet får klartecken att fortsätta och sekunderna efter meddelar en av drevkarlarna att en stor tjur har brakat iväg genom skogen. Några minuter efter hörs ytterligare ett skott. Återigen är det husse Jonas som meddelar via radion att en pintjur är påskjuten och ligger ner. Eftersom jaktlaget bara hade lov att skjuta ett vuxet djur denna älgjakt avbryts drevet och alla beger sig till husses pass. Väl där berättar husse att han hade kunnat skjutit en 10-12 taggare istället för pintjuren OM han bara hade fått... En annan restriktion som jaktlaget har är just att man ska spara de stora tjurarna.
Husse gick direkt till bilen och hämtade Bosse. Bosse tyckte nog till en början att älgarna var lite otäcka, men snart var han framme och slickade, nosade och naffsade i raggen. Man kunde riktigt se hur det lös lycka om honom. Att få bränna runt fritt i skogen och nosa på döda älgar hör inte till vardagssysslorna direkt!


image6

Bosse bekantar sig med kalven.


image7

Skytten, Bosse och kalven.


image8

Tjuren var en aning större än kalven... Men inte skrämde det Bosse!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0